بهترین زبان برنامه نویسی برای ساخت نرم افزار (5 تای برتر)
طبق آماری که Statista (شرکت آلمانی متخصص داده های بازار و مصرف کننده) اعلام کرده، جاوا اسکریپت (JavaScript)، اچ تی ام ال (HTML)، سی اس اس (CSS)، پایتون (Python) و اس کیو ال (SQL) محبوبترین زبانهای برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار هستند. این یعنی اگر دنبال بهترین و معروفترین زبانهای برنامه نویسی می گردید باید این زبانها را در اولویت قرار بدهید. معمولا تسلط روی زبانهای معروف برنامه نویسی باعث افزایش درآمد توسعه دهندگان می شود.
ما در این مطلب شما را بهترین زبان های برنامه نویسی برای ساخت نرم افزار آشنا می کنیم و کاربرد هر کدامشان را هم توضیح می دهیم.
توسعه نرم افزار چیست؟
به فرایند ساخت برنامه های کامپیوتری برنامه نویسی یا توسعه نرم افزار (Software development) می گویند. این فرآیند اغلب با نام چرخه عمر توسعه نرم افزار (SDLC) هم شناخته می شود. توسعه نرم افزار شامل مفهوم سازی، مستندسازی، آزمایش و اشکال زدایی برنامه های کاربردی، فریم ورکها یا همان چارچوبها و اجزای نرم افزاری پیچیده است.
با یادگیری توسعه نرم افزار می توانید فرصتهای شغلی زیادی پیدا کنید. چند نمونه از این مشاغل عبارتند از: برنامه نویسی اپلیکیشنهای موبایل، برنامه نویسی بازی، برنامه نویسی فرانت اند (front end) یا بک اند (backend)، مدیریت پایگاه داده و مهندسی نرم افزار. تسلط به زبانهای برنامه نویسی رایج می تواند شانس شما برای دستیابی به شغل خوب با درآمد بالا را افزایش بدهد.
زبان برنامه نویسی چیست؟
زبانهای برنامه نویسی (Programming languages) زبانهای کامیپوتری هستند که توسعه دهندگان از آنها برای برقراری ارتباط با کامپیوتر استفاده می کنند. یک زبان برنامه نویسی شامل مجموعه ای از دستورالعمهاست که به واسطه آنها کامپیوتر می تواند یک وظیفه خاص را انجام بدهد. توسعه دهنده ها برای ساخت برنامه های سایت و کامپیوتر و همینطور توسعه موبایل از زبانهای برنامه نویسی استفاده می کنند.
زبانهای برنامه نویسی انواع مختلفی دارند که شامل زبانهای سطح پایین، زبانهای سطح متوسط و زبانهای سطح بالا می شوند. اکثر برنامه نویسها ویژگیهای کلیدی چندین زبان برنامه نویسی را بلدند.
توسعه دهندگان نرم افزار از کدام زبان های برنامه نویسی استفاده می کنند؟
برنامه نویسان از طیف وسیعی از زبانهای برنامه نویسی در فرایند توسعه نرم افزار استفاده می کنند. زبانهای کدنویسی مثل جاوا اسکریپت (JavaScript)، پایتون (Python)، آر (R)، اسکالا (Scala) و روبی (Ruby) زبانهایی هستند که اکثر متخصصین توسعه نرم افزار با آنها برنامه نویسی می کنند. در ادامه ما به بررسی بهترین زبان های برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار می پردازیم.
بهترین زبان های برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار
1- جاوا اسکریپت- JavaScript
جاوا اسکریپت نام یک زبان برنامه نویسی سطح بالا است که خیلی از توسعه دهندگان از آن استفاده می کنند. اگر جاوا اسکریپت را یاد بگیرید می توانید از آن با HTML و CSS استفاده کنید. جاوا اسکریپت زبان برنامه نویسی سمت سرویس گیرنده (client-side) است که به اجرای کد در سایتها کمک می کند. این زبان رابط برنامه نویسی کاربردی دارد که تاریخ، متن، ساختارهای داده استاندارد و مدل شئ گرای سند (DOM) را سفارشی سازی می کند.
خیلی از برنامه نویسان به خاطر محیط داخلی و کتابخانه های وسیع جاوا اسکریپت، برای برنامه نویسی از این زبان داینامیک و پویا استفاده می کنند. علاوه بر این، جاوا نحو (syntax) تمیزی دارد که شبیه نحو زبان سی (C) است.
ارث بری (inheritance) در جاوا اسکریپت به جای کلاس ها (classes) با استفاده از پروتوتایپها (prototypes) یا همان پیش نمونه ها انجام می شود. جاوا اسکریپت زبانی سبک وزن و قابل اجرا در چندین سیستم عامل است و همین ویژگیها آن را به یک زبان برنامه نویسی عالی برای یادگیری تبدیل می کند.
2- پایتون- Python
پایتون هم یکی دیگر از زبانهای برنامه نویسی سطح بالاست که به خاطر قابلیت برنامه نویسی پیشرفته اش معروف است. با این زبان هم می توان برنامه نویسی شئ گرا (object oriented) انجام داد و هم برنامه نویسی تابعی (functional). برنامه نویسان می توانند از کتابخانه استاندارد و جامع زبان پایتون برای توسعه وب، برنامه نویسی سیستم، یادگیری عمیق (deep learning) و توسعه نرم افزار استفاده کنند.
پایتون کاربردهای گسترده ای دارد و می توان آن را برای ساخت برنامه های کاربردی وب، گردش کار، توسعه برنامه ها یا اتصال به سیستم های پایگاه داده به کار گرفت.
توسعه دهندگان با استفاده از پایتون این امکان را دارند که به فایلهای دلخواهشان دسترسی پیدا کرده و آنها را تغییر بدهند. علاوه بر این می توانند از پایتون برای مدیریت کلان داده ها و تجزیه و تحلیل داده ها هم استفاده کنند. پایتون به خاطر برخورداری از نحو ساده به برنامه نویسان امکان می دهد که بدون نیاز به نوشتن کد زیاد، کدنویسی کنند.
3- آر- R
وقتی صحبت از محاسبات آماری و نمایشهای گرافیکی می شود، برنامه نویسها سراغ زبان “آر” می روند. زبان برنامه نویسی آر به خاطر ویژگی تجزیه و تحلیل آماری اش بین استخراج کنندگان داده، تحلیلگران داده و متخصصین داده محبوبیت زیادی دارد. دلیل این قابلیتها هم ویژگی منبع باز بودن زبان آر است. علاوه بر این، آر عملگرهای مناسبی هم برای محاسبه آرایه ها دارد و به امکانات گرافیکی و ابزارهای واسطه ای مناسبی هم مجهز است.
از آنجایی که زبان برنامه نویسی آر مستقل از پلتفرم عمل می کند، می توان از آن در سیستم عاملهای ویندوز، لینوکس، یونیکس و مک او اس استفاده کرد. آر نه تنها از قابلیت تجزیه و تحلیل آماری و نمایش های گرافیکی برخوردار است، بلکه برای یادگیری ماشینی (machine learning) و هوش مصنوعی نیز به کار می آید. اگر دوست دارید در علم داده متخصص شوید این زبان محبوب را انتخاب کنید.
ساخت اشیاء و توابع با زبان برنامه نویسی آر کار خیلی ساده ایست. از این گذشته، R می تواند با زبانهای برنامه نویسی مدرن مثل C و C++ هم یکپارچه شود.
4- اسکالا- Scala
اسکالا زبان برنامه نویسی سطح بالاییست که می توان با آن برنامه نویسی تابعی و شئ گرا انجام داد. این زبان با هدف رفع برخی اشکالات و ایرادات زبان جاوا طراحی شده است. اغلب اوقات توسعه دهندگان کد منبع را قبل از اجرا کردنش در ماشین مجازی جاوا (Java Virtual Machine)، در بایت کد جاوا کامپایل می کنند. به خاطر قابلیت حمل و جابجایی جاوا، توسعه دهندگان می توانند می توانند از کتابخانه های استاندارد این زبان با هر کدی استفاده کنند.
اسکالا علاوه بر جاوا، تحت تاثیر زبان های برنامه نویسی کلیدی دیگری مثل لیسپ (Lisp)، هسکل (Haskell) و پیتزا (Pizza) هم قرار گرفته است. اگر قصد دارید روی زبان اسکالا مسلط شوید، باید زبانهای C، C++ و یا Java را یاد بگیرید. منابع آنلاین و آفلاین زیادی وجود دارد که به شما در یادگیری زبان برنامه نویسی مورد علاقه تان کمک می کنند.
5- روبی- Ruby
3 مهارت برتر مهندسان کامپیوتر! بدون کلاس، سرعت 2 برابر، ماندگاری 3 برابر، پولسازی عالی با هک، متلب و برنامه نویسی... دانلود:
روبی یک زبان برنامه نویسی شئ گرا است که بیشتر برای ساخت نرم افزارهای کامپیوتری استفاده می شود. علاوه بر این، برنامه نویسان از زبان روبی برای وب اسکرپینگ (web scraping)، پردازش داده ها، عملیات توسعه (DevOps) و اتوماسیون هم استفاده می کنند. این زبان فوق العاده با سیستم عامل های مختلف مانند macOS، Windows، Unix و Linux سازگار است.
محبوبیت زبان برنامه نویسی روبی بیشتر به خاطر قابلیتهای خوب آن است. روبی نحو واضح و آسانی دارد و همین باعث می شود یادگیری آن راحت شود. سینتکس روبی خیلی شبیه سینتکس زبانهای سی پلاس پلاس (C++) و پرل (Perl) است. (منبع)
دانلود کنید: آموزش صفر تا صد هوش مصنوعی با 14 درس
ربان روبی بسیار مقیاس پذیر است و می توان آن را با اچ تی ام ال ترکیب کرد. علاوه بر این روبی می تواند به سایر پایگاههای داده هم متصل شود. سیستم های مدیریت پایگاه داده MySQL، Sybase، Oracle، DB2 همگی با روبی بسیار سازگار هستند.
بهتر است ابتدا کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟
صدها زبان برنامه نویسی مختلف وجود دارد؛ اما شما اول از همه باید HTML را یاد بگیرید. اچ تی ام ال یک زبان برنامه نویسی سطح ابتدایی است که با آن می توانید اصول کدنویسی را یاد بگیرید. خیلی از مبتدیانی که دوست دارند مسیر حرفه ای شدن در توسعه نرم افزار را طی کنند کارشان را با زبان اچ تی ام ال شروع می کنند. بعد از یادگیری این زبان باید روی CSS مسلط شوید. سی اس اس زبانی برای استایل دهی است که از آن برای افزایش جذابیت و زیبایی برنامه ها یا صفحات وب استفاده می شود.
وقتی اصول برنامه نویسی را یاد گرفتید می توانید روی یادگیری زبانهای سخت تری مثل جاوا اسکریپت تمرکز کنید. جاوا اسکریپت یکی از بهترین زبانهای برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار است. اگر جاوا اسکریپت را بلد باشید، یادگیری زبان C و C++ برایتان راحتتر خواهد بود. آگهی های استخدام برنامه نویس، زبانهای برنامه نویسی مورد نیاز شرکت را لیست می کند. بنابراین وقتی دنبال شغل برنامه نویسی می گردید باید شرایط را به خوبی مطالعه کنید تا مطمئن شوید آمادگی کامل برای شروع کار را دارید.
آیا امکان دارد که یک زبان برنامه نویسی را به اشتباه انتخاب کنیم؟
خیر. انتخاب زبان برنامه نویسی اشتباه ممکن نیست. شما هر زبانی را که انتخاب کنید با نحوه کدنویسی آشنا می شوید؛ پس چیزی به نام انتخاب اشتباه وجود ندارد. در واقع تمام زبانهای برنامه نویسی می توانند شما را در مسیر درست برای شروع برنامه نویسی موفق و حرفه ای قرار بدهند. با این حال بعضی از زبانهای برنامه نویسی جدید بیشتر روی کار هستند و در حوزه برنامه نویسی بیشتر استفاده می شوند. (منبع)
بعضی از زبانها هم برای تخصص های مختلف مفیدتر هستند. مثلا اگر می خواهید به جای توسعه اپلیکیشن موبایل در حوزه برنامه نویسی اپلیکیشن های کسب و کار فعالیت کنید، مجموعه مهارتهای مورد نیازتان کمی متفاوت تر خواهند بود. اما به طور کلی شما هر زبانی که یاد بگیرید مفید است؛ به خصوص زبانهایی که در بالا لیست کردیم.
راهنمای کامل انتخاب زبان برنامه نویسی: کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟
چطور برنامه نویسی یاد بگیریم؟
یادگیری برنامه نویسی برای مبتدیانی که تازه اول راه هستند کمی سخت و چالش برانگیز است. ما اینجا نکاتی که می توانند به شما در این مسیر کمک و راهتان را ساده تر کنند در اختیارتان می گذاریم:
1- در یک بوت کمپ کدنویسی شرکت کنید
بوت کمپ کدنویسی دوره کوتاه و همه جانبه ایست که مفاهیم اولیه و پیشرفته برنامه نویسی را به شما آموزش می دهد و شما را برای ورود به بازار کار آماده می کند. در این دوره می توانید زبانهای HTML، CSS، جاوا اسکریپت و خیلی از زبانهای معروف دیگر را یاد بگیرید.
این دوره ها توسط اساتید حرفه ای آموزش داده می شوند و تمام چیزهایی که برای برنامه نویس شدن لازم است را به شما یاد می دهند.
2- پروژه بسازید
بهترین راه برای اینکه مطمئن شوید در مسیر درستی حرکت می کنید و مهارتهای لازم برای برنامه نویسی را کسب کرده اید، کار روی یک پروژه است. می توانید برنامه موبایل یا کامپیوتر خودتان را بسازید و مهارتهایتان را بسنجید. این کار به شما کمک می کند تا نقاط ضعف و قوتتان را شناسایی کرده و سطح مهارت کلی خودتان را ارزیابی کنید.
3- مدرک بگیرید
وقتی از مهارتهای خودتان مطمئن شدید وقت آن می رسد که یک مدرک حرفه ای بگیرید. دوره های برنامه نویسی متعددی وجود دارد که مدرک معتبر و حرفه ای اعطا می کنند. شما می توانید دوره مورد علاقه خودتان را انتخاب و پس از گذراندن آن مدرک بگیرید. داشتن مدرک حرفه ای باعث می شود شانس شما برای تصدی مشاغلی که درآمد بالاتری دارند بیشتر شود. پیشنهاد می کنیم از وبسایت کورسرا که یک وبسایت جهانی ست کورس مورد نظرتان را پیدا کنید، سپس با زدن نامه که وضعیت مالی خوبی ندارید و بعد از دو هفته، دوره رایگان برای تان ارسال می شود و به راحتی می توانید یک مدرک معتبر جهانی دریافت کنید.
از دست ندهید: چند زبان برنامه نویسی داریم؟ چند تا باید یاد بگیریم؟
بهترین منابع برای یادگیری برنامه نویسی
- یوتیوب: یکی از بهترین منابع برای یادگیری برنامه نویسی و افزایش دانش شما در این زمینه، پلتفرم بسیار عالی یوتیوب است. هزاران هزار ویدئوی مفید در یوتیوب وجود دارد که کدنویسی را از سطح مبتدی تا پیشرفته به شما یاد می دهند. اگر کاملا مبتدی هستید می توانید از یوتیوب برای ارتقای سطح خودتان استفاده زیادی کنید.
- سایتهای فارسی و انگلیسی: سایتهای زیادی وجودی دارند که به زبان فارسی و انگلیسی آموزشهای برنامه نویسی را در اختیار کاربران قرار می دهند. فقط کافیست گشتی در اینترنت بزنید تا با انبوهی از سایتهای مفید آموزش برنامه نویسی روبرو شوید.
- سایت سریع آسان: همین وبسایت پیش رو که تقریبا همه زبانهای برنامه نویسی را کاملا رایگان به شما آموزش می دهد. هر زبان برنامه نویسی را در اینجا می توانید رایگان یاد بگیرید (کلیک کنید)
سوالات رایج
1- بهترین زبانهای برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار کدامند؟
بهترین زبان های برنامه نویسی برای توسعه نرم افزار جاوا، پایتون و سی پلاس پلاس هستند. این زبانها رایجترین زبانهای برنامه نویسی اند که خیلی از برنامه نویسهای حرفه ای از آنها استفاده می کنند. با این وجود زبان مورد استفاده شما همیشه به پروژه ای بستگی دارد که روی آن مشغول کار هستید.
2- یک برنامه نویس باید چند زبان برنامه نویسی را یاد بگیرد؟
توسعه دهندگان نرم افزار باید تا حد ممکن زبانهای برنامه نویسی مختلف را یاد بگیرند. هر چه تسلط شما روی زبانهای پر استفاده و محبوب بیشتر باشد، احتمال موفقیت و افزایش درآمدتان هم بیشتر می شود.
3- محبوبترین زبان برنامه نویسی چیست؟
طبق اعلام Statista، جاوا اسکریپت محبوبترین زبان برنامه نویسی در حال حاضر است. اما ممکن است پیشرفت فناوری باعث شود این مساله در آینده تغییر کند. (منبع)