آموزش برنامه نویسی فرانت اند (و 9 مرحله ای که باید طی کنید)
برنامه نویسی فرانت اند (front-end) یکی از پر درآمدترین مشاغل دنیاست. توسعه دهندگان فرانت اند دانش و استعداد خودشان را برای طراحی وب سایتهایی با ظاهر جذاب و کاربر پسند به کار می گیرند و معمولا برای این کار هم به مدرک یا گواهی خاصی نیاز ندارند. چیزی که یک برنامه نویس فرانت اند نیاز دارد تسلط روی اصول توسعه فرانت اند، زبانهای برنامه نویسی و فریم ورکها یا چارچوبهای توسعه فرانت اند است.
ما اینجا مسیری که شما برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند از ابتدا تا رسیدن به مقصد باید طی کنید را برایتان روشن می کنیم. در این مطلب شما با مهارتهای مورد نیاز برای برنامه نویسی فرانت اند، زبانها، فریم ورکهای موجود و مراحل شروع توسعه فرانت اند آشنا می شوید.
فرانت اند چیست؟
هر سایتی که در اینترنت وجود دارد؛ از سایتهای تجارت الکترونیک که از آنها خرید می کنیم گرفته تا وبلاگها و سایتهای دیگر، همه و همه توسط توسعه دهندگان فرانت اند به نحوی ساخته شده اند که کاربرپسند باشند و جذابیتهای زیبایی شناختی داشته باشند.
به طور کلی برنامه نویسی وب دو جنبه دارد: برنامه نویسی فرانت اند و برنامه نویسی بک اند (back end). فرانت اند همانطور که از اسمش هم مشخص است مربوط به قسمت ظاهری برنامه های وب می شود. در واقع هر چیزی که به انجام عملیاتی مثل کلیک کردن روی یک گزینه، پیمایش صفحه، پر کردن فرم و غیره مربوط می شود و تمام چیزهایی که کاربر در سایت می بیند و با آنها تعامل دارد توسط برنامه نویس فرانت اند ساخته شده اند. برنامه نویسی فرانت اند توسعه سمت کلاینت (مشتری) یا client-side به حساب می آید.
از طرف دیگر برنامه نویسی بک اند وجود دارد که نقطه مقابل فرانت اند است. بک اند با رویدادها و اتفاقاتی سر و کار دارد که در پشت صحنه سایت رخ می دهند مثل زیرساخت، اتصال، ارتباطات پایگاه داده و غیره. این عملیات که کاربر آنها را به چشم نمی بیند توسط برنامه نویس بک اند توسعه داده می شوند. توسعه دهنده فول استک (Full stack) نیز به کسی می گویند که صفر تا صد توسعه یک سایت که شامل فرانت اند و بک اند می شود را انجام می دهد.
بسیار کاربردی: بهترین زبان برنامه نویسی برای هک و هکر شدن
توسعه دهنده حرفه ای فرانت اند طراحی و ساخت رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) که کاربران برای دسترسی به برنامه های مورد نظرشان با آنها تعامل دارند را به عهده دارد. این توسعه دهندگان زبان های برنامه نویسی، ابزارها، خلاقیت و تجربه خودشان را به کار می گیرند تا سایت یا برنامه ای طراحی کنند که بتواند مشکلات کاربران حل کند و ظاهر خوبی هم داشته باشد. توسعه دهنده بک اند هم مسئول تمام مواردیست که به بک اند مربوط می شود مثل منطق، ارتباطات پایگاه داده و خیلی چیزهای دیگر.
توسعه دهندگان فول استک هم دانش بک اند را دارند و هم فرانت اند و می توانند پروژه طراحی و ساخت سایت را از ابتدا تا انتها به تنهایی انجام بدهند.
معمولا شرکت ها یا سازمانهای حرفه ای یک یا چند طراح رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) دارند که رابطه کاربری و تجربه کاربری پروژه را طراحی می کنند و سپس این طرح را در اختیار برنامه نویسان فرانت اند و بک اند قرار می دهند تا بر اساس آن سایت را پیاده سازی کنند. در مرحله بعد توسعه دهنده فرانت اند شروع به بازسازی این طرح از طریق کدنویسی در سی اس اس (CSS)، اچ تی ام ال (HTML) و جاوا اسکریپت (JavaScript) می کند.
نحوه یادگیری یک زبان برنامه نویسی و روش ورود به این رشته
چطور یک برنامه نویس فرانت اند بشویم؟
تا اینجا فهمیدیم که فرانت اند به چه معناست و برنامه نویس فرانت اند به چه کسی می گویند. حالا قبل از اینکه راجع به مراحل تبدیل شدن به یک توسعه دهنده فرانت اند توضیح بدهیم، بیایید ببینیم یک برنامه نویس فرانت انت به چه الزامات و مهارتهایی نیاز دارد؟
یادتان باشد برای برنامه نویس فرانت اند شدن لازم نیست درباره همه چیز دانش جامع و کامل داشته باشید، اما دانستن اصول اولیه مثل سی اس اس (CSS)، اچ تی ام ال (HTML) و جاوا اسکریپت (JavaScript) کاملا ضروری و لازمند.
مراحلی که باید برای برنامه نویسی فرانت اند طی کنید
1-ابتدا HTML بعد Css و نهایتا JavaScript را یاد بگیرید
- یادگیری صفر تا صد HTML (رایگان به زبان ساده)
- یادگیری صفر تا صد css (رایگان به زبان ساده)
- یادگیری صفر تا صد Java script (رایگان به زبان ساده)
سه مورد مهمی که دست به دست هم می دهند تا ظاهر یک سایت ساخته شود سی اس اس، اچ تی ام ال و جاوا اسکریپت هستند. بنابراین اول از همه باید این سه را یاد بگیرید. در واقع این سه مورد بلوکهای سازنده و پایه اصلی توسعه وب و اپلیکیشن هستند؛ پس اگر می خواهید برنامه نویس فرانت اند شوید نمی توانید بدون یاد گرفتن اینها به هدفتان برسید. خوشبختانه در اینترنت منابع آموزشی زیادی برای کمک به شما وجود دارد که با مراجعه به آنها می توانید یادگیری و تمرین را شروع کنید.
HTML چیست؟
HTML مخفف عبارت ” Hyper Text Markup Language” و به معنای “زبان نشانه گذاری ابرمتنی” است که اسکلت و بدنه اصلی تمام صفحات وب و برنامه های کاربردی را تشکیل می دهد. به بیان دیگر اچ تی ام ال اساسی ترین بلوک سازنده سایتها و اپلیکیشنها است. از HTML برای ساختاردهی صفحه سایت به اجزا و عناصری مثل پاراگراف ها، بخش ها، سرفصل ها، نوارهای ناوبری و غیره استفاده می شود.
این زبان برنامه نویسی ساختاری برای محتوای نمایش داده شده در سایت مثل تصاویر، متن یا ویدیوها فراهم می کند. البته صفحه ای که فقط با اچ تی ام ال ساخته می شود خیلی ابتدایی است و ظاهر جذابی هم ندارد؛ برای همین باید از استایل CSS استفاده کرد.
اغلب اوقات اولین زبانی که برنامه نویسها یاد می گیرند HTML است، چون این زبان برای برنامه نویسی فرانت اند ضروریست.
CSS چیست؟
CSS مخفف عبارت ” Cascading Style Sheets” و به معنای “شیوه نامه آبشاری” است که از استایلهای آن برای بهبود ظاهر صفحه سایت استفاده می شود. این استایلها باعث می شوند وب سایت شما به چشم کاربر جذابتر به نظر برسد.
JavaScript چیست؟
خب، همانطور که گفتیم اچ تی ام ال یک زبان نشانه گذاری و سی اس اس یک شیوه نامه است. حالا نوبت به سومین بلوک سازنده وب سایت یعنی جاوا اسکریپت می رسد. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که با استفاده از آن می توانید صفحات وب سایتتان را تعاملی تر بسازید. این تعامل می تواند شامل استفاده از انیمیشن، استایل داینامیک، افکت و یا کارهایی مثل کلیک کردن روی گزینه ها و مواردی از این قبیل باشد.
راهنمای کامل انتخاب زبان برنامه نویسی: کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟
2- کدنویسی را تمرین کنید
حتما شما هم شنیده اید که می گویند: “کار نیکو کردن از پر کردن است”. این یعنی برای اینکه به موفقیت برسید باید نهایت تلاشتان را به کار بگیرید و مدام تمرین کنید. هر چه بیشتر تمرین کنید، مهارتتان هم در آن زمینه بیشتر می شود.
اگر دلتان می خواهد یک برنامه نویس حرفه ای شوید باید مدام تمرین کنید. تمرین کردن باعث می شود مفاهیم را به شکل عمیق و کامل یاد بگیرید. هر چه بیشتر تمرین کنید مفاهیم مختلف بهتر و بیشتر در ذهنتان ثبت می شوند.
3- مهارتهایتان را تقویت کنید
یادگیری چرخه ایست که هیچ وقت نباید متوقف شود. به قول استیو جابر: “مدام باید در حال یادگیری باشید، چون همیشه چیزی برای یاد گرفتن وجود دارد”. این جمله درباره تمام ابعاد و زوایای زندگی شما و از جمله برنامه نویسی فرانت اند صدق می کند.
هر روز فناوریها، ابزارها و روشهای جدیدی پا به میدان می گذارند و بهترین کار این است که هیچ وقت از قافله عقب نمانید و همیشه دنبال یادگیری جدیدترین دانشها باشید. این کار در افزایش مهارتهای برنامه نویسی فرانت اند شما موثر است. سعی کنید با توسعه دهندگان فعال در ارتباط باشید و از آنها یاد بگیرید. گروههای زیادی وجود دارد که می توانید برای رشد و ارتقای مهارتهایتان به آنها ملحق شوید.
4- خط فرمان (Command Line) و کنترل نسخه (Version Control) را یاد بگیرید
شما به عنوان یک برنامه نویس فرانت اند باید نحوه کار با خط فرمان و سیستم کنترل نسخه را بلد باشید، چون اینها امکان دسترسی به عملکردهای سیستم عامل از طریق یک رابط متنی را به شما می دهند. خیلی از متخصصان موقع نصب کتابخانه ها و فریم ورکها از CLI (رابط خط فرمان) به خاطر سرعت و عملکرد خوبش استفاده می کنند.
علاوه بر این شما باید با نحوه کار سیستم های کنترل نسخه مثل پرکاربردترین آنها یعنی Git هم آشنا باشید. این سیستم به شما امکان می دهد تا با هم تیمی هایتان روی یک پروژه مشارکت و تمام تغییرات ایجاد شده روی کد منبع را مدیریت کنید. همچنین می توانید به بایگانی کدها و اطلاعات تغییر دهندگان کد هم دسترسی داشته باشید.
از دست ندهید: چند زبان برنامه نویسی داریم؟ چند تا باید یاد بگیریم؟
5- با رابط های برنامه کاربردی (API) آشنا شوید
یک برنامه نویس حرفه ای باید بداند که API چیست و چه کاری می کند. این دانش برای برقراری ارتباط با منطق بک اند و پایگاه داده بسیار ضروری است. برای تعامل با API در جاوا اسکریپت، اغلب از Fetch AP یا کتابخانه Axios استفاده می شود. در اینجا کامل توضیح داده ایم در عین حال خلاصه (کلیک کنید).
در حال حاضر جاوا اسکریپت کتابخانه های متعددی دارد که همه آنها با هدف تسهیل روند توسعه برنامه های کاربردی وب طراحی شده اند. این کتابخانه ها در واقع اسکریپت های از پیش نوشته شده جاوا اسکریپت هستند که کار برنامه نویسی اپلیکیشن های مبتنی بر جاوا اسکریپت را آسان تر می کنند. همانطور که گفتیم کتابخانه های زیادی وجود دارد، اما بهتر است یکی از آنها را انتخاب کرده و کاملا آن را یاد بگیرید.
6- یک نمونه کار آنلاین بسازید
یکی از بهترین و راحتترین کارها برای نشان دادن مهارت و تخصص خودتان به عنوان یک برنامه نویس فرانت اند ساخت یک پورتفولیو (portfolio) است. پورتفولیو در واقع همان رزومه عملی شماست که نشان می دهد چقدر در کارتان مهارت دارید. ترجیحا یک وبسایت شیک که خودتان ساخته اید که هم یک نمونه کار باشد هم شما را معرفی کند. (مثلا این نمونه را ببینید یا این یکی یا این یکی)
اگر تازه کار هستید لازم نیست تمام بخشهای پورتفولیوی شما یک پروژه کلاینت باشد. می توانید از ابزارها و کتابخانه های جدید استفاده کنید تا کارتان جذاب و دیدنی شود. سعی کنید ابتکار به خرج بدهید و نمونه کار خوبی بسازید. کم کم که پروژه های بیشتری گرفتید می توانید از آنها به عنوان نمونه کارتان استفاده کنید.
7- مهارت های نرم (soft skills) را در خودتان تقویت کنید
برنامه نویسان فرانت اند باید توانایی ارتباط کلامی و نوشتاری خوب و موثری داشته باشند، چون هم باید با تیم فنی در تعامل باشند و هم با مشتری. علاوه بر این شما باید موقع کدنویسی هم از توانایی برقراری ارتباط خوب و مناسب برخوردار باشید، چون خیلی مهم است که موقع کامنت نوشتن و اظهار نظر درباره کد، بتوانید مقصودتان را به شکلی واضح و قابل درک بیان کنید.
توسعه دهندگان فرانت اند باید به جزئیات مختلف هم به اندازه کافی توجه نشان بدهند و در تمام ابعاد و جنبه های کاریشان دقیق باشند. شما باید چشمهایی تیز و با دقت داشته باشید تا بتوانید کوچکترین خطاها و ناهماهنگیها موقع ساخت صفحات وب را تشخیص بدهید و برطرف کنید.
قبل از هر چیز اگر بلد نیستید بخوانید: برنامه نویسی چیست؟ انواع آن و نکات کاربردی
از همه مهمتر اینکه باید یک یاد گیرنده مادام العمر باشید، چون دنیای طراحی سایت هر روز با فناوریهای جدیدی روبرو می شود و مدام در حال تکامل است. شما باید همگام با این تحولات جلو بروید و پاسخگوی انتظارات و سوالات مشتریان باشید. یک برنامه نویس فرانت اند حرفه ای دائما در حال به روز رسانی اطلاعات خودش است و با هر کتابخانه یا زبان برنامه نویسی جدیدی که می آید آشنایی پیدا می کند.
9- دوره کارآموزی بگذرانید یا دنبال شغل بگردید
وقتی احساس کردید مهارتها و دانش لازم برای برنامه نویسی فرانت اند را به خوبی یاد گرفته اید و یک نمونه کار ساده هم ساختید، می توانید فرصت های شغلی متناسب با خودتان را جستجو کنید یا دوره کارآموزی بگذرانید. در این مسیر الزاماتی که شرکتها و کارفرماها برای برنامه نویس فرانت اند می خواهند را بررسی کنید و ببینید باید در چه زمینه های دیگری پیشرفت کنید. (منبع)
در نهایت اینکه هیچ وقت از درخواست شغل دادن نترسید. این کار به شما کمک می کند تا بفهمید شرکتها چه شرایطی را برای استخدام برنامه نویس در نظر می گیرند و چه چیزهایی برای استخدام شدن لازم است.
از دست ندهید: آموزش برنامه نویسی بک اند و 8 مهارتی که باید داشته باشید
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با تعریف برنامه نویسی فرانت اند و مراحل تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند آشنا کردیم. همانطور که گفتیم، برای برنامه نویس شدن لازم نیست حتما مدرک خاصی داشته باشید؛ اگر آموزش درست و صحیحی ببینید و همه اصول را به خوبی یاد بگیرید می توانید برنامه نویسی را شروع کنید.
سوالی که خیلیها می پرسند این است که چقدر طول می کشد تا به یک توسعه دهنده فرانت اند تبدیل شویم؟ خب، باید بگوییم همه چیز کاملاً به سرعت یادگیری و دانش قبلی خودتان در زمینه برنامه نویسی بستگی دارد. فقط یادتان باشد که هیچ وقت خودتان یا سرعت یادگیریتان را با دیگران مقایسه نکنید. برای یادگیری برنامه ریزی کنید، تمام تلاشتان را به کار بگیرید، مدام تمرین کنید و مطمئن باشید به چیزی که می خواهید می رسید.