آموزش رباتیک برای کودک و نوجوانان و نکات و ترفندها
شاید شما از آن دسته افرادی هستید که خبرهای مربوط به تکنولوژی را دنبال میکنید. شاید شما نیز متوجه این موضوع شده اید که تکنولوژی های مربوط به رباتیک چه پیشرفت هایی در سال های اخیر داشته است مثل انجام اعمال جراحی. ربات ها امروزه نقش بسزایی در علوم مختلف همچون پزشکی، علوم آزمایشگاهی و حتی استفاده در امور خدماتی همچون آتش نشانی ها، خدمات فرودگاهی و نگهداری از سالمندان و کودکان داشته اند. در این مقاله هر آنچه که باید درباره این رشته بدانید را شرح داده ایم.
رباتیک چیست؟
کلمه ربات اولین بار توسط Karel Capek نویسنده نمایشنامه R.U.R روباتهای جهانی روسیه در سال ۱۹۲۱ ابداع شد. ریشه این کلمه، کلمه چک اسلواکی (robotnic) به معنی کارگر میباشد.
شاید ریشه نام گذاری ربات مربوط به توانایی این وسیله در انجام یک کار تکراری بدون خستگی به طور کلی انجام فعالیت هایی که انسان توانایی انجام آن را ندارد، دانست و شاید ریشه کلمه ربات نیز از همین معنی استخراج شده باشد.
در واقع هر دستگاه الکترومکانیکی که عمل خاصی را انجام دهد ربات نامیده میشود که میتواند جهت انجام یک وظیفه خاص برنامه ریزی شود. رباتیک نیز علم طراحی، برنامه نویسی و ساخت ربات ها است. در واقع با علم رباتیک شما به ربات ها وظایفی خواهید داد تا بتواند در محیط وظایف برنامه شده اش را انجام بدهد. کاربردهای مختلف حتی در زمینه انجام عملیات های پزشکی یا جراحی های دندانپزشکی و …
علوم زیرشاخه رباتیک
در ساخت ربات ها سه رشته کامپیوتر و برنامه نویسی، الکترونیک و مکانیک نقش اساسی ایفا میکند.
اما این به معنای محدودیت علم رباتیک نبوده، رباتیک به حدی گسترده بوده که میتوان آن را علمی مربوط به همه مردم دانست. برای مثال زمان طراحی یک ربات جراح لازم است تا از پزشکان برای طراحی و ساخت ربات ها کمک گرفت.
بنابراین با توجه به پیشرفت علم رباتیک در تمام بخشهای زندگی میتوان گفت علوم مورد استفاده در رباتیک شامل تمام علوم شناخته شده بشری میباشد.
مهارت های برنامه نویسی
شما به عنوان برنامه نویس یک تیم رباتیک باید مهارت های زیر را داشته باشید:
- کنترل ساختار (دنباله، گزینش، تکرار)
- نوع داده (ثابت، متغیر، عدد صحیح، عد حقیقی، رشته)
- الگوریتمها
- کنترل سختافزار (تنظیمات و خواندن رجیسترها و وقفهها)
- منطق
- تفسیر داده سنسورها
- …
مهارت های مهندس مکانیک جامدات
شما به عنوان یک مهندس مکانیک جامدات در تیم رباتیک باید بتوانید امور زیر را کنترل کنید:
- تعیین یک ماده بسیار نازک یا بسیار ضخیم برای یک کاربرد خاص و توضیح چگونگی توزیع نیرو
- تعیین انتقال مقدار نیرو بین اجزای مختلف سازه
- تعیین مرکز ثقل نیرو
- میزان اصطکاک
- موقعیت، سرعت، شتاب
- قانون نیوتون
- اینرسی
- مشخصههای مواد
مهارت های یک مهندس الکترونیک
شما به عنوان مهندس الکترونیک به بررسی ادوات الکترونیک، مدارات آنالوگ، منطق دیجیتال و میکروکنترلرها (Microcontroller) خواهید پرداخت.
بخش های اصلی ربات ها
رباتها دارای سه قسمت اصلی هستند که با توجه به توضیحات بالا این سه بخش کاملا تایید خواهد شد:
۱- مغز که معمولا یک کامپیوتر است.
۲- محرک و بخش مکانیکی شامل موتور، پیستون، تسمه، چرخها، چرخدندهها و …
۳- سنسور که میتواند از انواع بینایی، صوتی، تعیین دما، تشخیص نور و تماسی یا حرکتی باشد.
مهندسی رباتیک
رشته فنی و مهندسی رباتیک یک رشته جدید است که قدمت آن 15سال بوده و در واقع یک رشته ترکیبی از سه رشته مطرح شده دانست. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در ایران مکاترونیک هست و البته خود رشته رباتیک هنوز هم در ایران تدریس نمی شود.
وظایف یک مهندس رباتیک
درآمد و بازار کار
مهندسی رباتیک در آینده در تمام فعالیتها و شغلها ورود خواهد کرد به همین دلیل در ۱۰ سال آینده بازار کار خوبی را در اختیار فارغالتحصیلان و علاقهمندان به این رشته ایجاد خواهد کرد؛ اما در حال حاضر هم نیاز به رباتیک در صنعت خودرو، صنایع نظامی و دفاعی، هوافضا، تولید تجهیزات، کشاورزی و… احساس میشود.
شما به عنوان یک فارغ التصحیل در رشته رباتیک میتوانید در صنایع مختلف فعالیت کنید، اما به دلیل ناشناخته بودن اهمیت این رشته بین کارفرمایان نمیتوان میزان حقوق مشخصی برای آن تعریف کرد، اما اهمیت این رشته بر کسی پوشیده نیست.
شرکتهای بزرگ و تحقیقاتی در کشورهای پیشرفته معمولا حقوق خوبی را به کارمندان خود میدهد؛ اما شما متوانید به صورت پروژه نیز با این شرکت ها همکاری کنید. همکاری با شرکتهای مختلف و انجام پروژهای مختلف باعث میشود مهارت و تخصص شما بیشتر دیده شده و به سایر شرکتها برای همکاری معرفی شوید.
برای شاغلان این رشته نمیتوان درآمد مشخصی تعریف کرد، اما ترجیح بر پروژه ای کار کردن است تا دریافتی از این طریق افزایش یابد.
نرم افزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی رباتیک
شما برای ورود به بازار کار و ارتقای شغلی لازم است تا دانش به روز داشته باشید، دانستن نرم افزارهای تخصصی به شما کمک میکند تا توانایی های خود را به خوبی نشان دهید، در جدول زیر مهمترین نرم افزارهای حوزه رباتیک معرفی شده است (همه این نرم افزارها تقریبا در سایت موجود هستند می توانید سرچ بفرمایید و شروع به یادگیری کنید):
Webots | ADAMS | Protel |
RobotWorks | Ansys | Orcad |
Microsoft Robotics | Cosmos | LabVIEW |
Solidworks | Matlab | PicBasic |
Catia | Proteus | bascom |
مهارت های یک مهندس رباتیک
- خلاقیت و نوآوری
- تجسم و تخیل
- داشتن علاقه و تسلط در حوزه های مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر
- دقت زیاد و توجه به جزئیات
- آشنایی با مباحثی از جمله سیستم های خودکار، تولید، طراحی، فرآیندهای تولید، مواد اولیه، کنترل کیفیت و …
- توان شناسایی نیازهای مشتریان و پیش بینی کاربردهای آینده روبات ها در هنگام طراحی و ساخت آنها
- روابط عمومی خوب برای برقراری ارتباط مناسب با کارفرماها، همکاران و مشتریان
- توان تحلیل اطلاعات پیچیده
- توان حل مساله
این مفاهیم رباتیک خییلی مهم هستند
متوجه شدیم که رباتیک یکی از حوزههای جذاب و پرکاربرد در علم و فناوری است که ترکیبی از مهندسی مکانیک، الکترونیک و برنامهنویسی است. برای شروع یادگیری رباتیک، ابتدا باید با مفاهیم پایه و ابزارهای اولیه آشنا شوید. ابتدا بهتر است با مفاهیم اولیه الکترونیک مانند مدارهای ساده، مقاومت، خازن، ترانزیستور و سنسورها آشنا شوید.
سپس میتوانید با میکروکنترلرهایی مانند آردوینو (Arduino) یا رزبری پای (Raspberry Pi) شروع به کار کنید. این میکروکنترلرها به شما امکان میدهند تا با استفاده از زبانهای برنامهنویسی ساده مانند C++ یا پایتون، رباتهای ساده بسازید. بعد از یادگیری مبانی الکترونیک و برنامهنویسی، میتوانید به سراغ ساخت رباتهای ساده مانند رباتهای تعقیب خط یا رباتهای کنترل شونده با موتور بروید.
برای این کار، نیاز به موتورهای DC، سنسورهای مادون قرمز و بردهای توسعه مانند برد آردوینو دارید. همچنین، یادگیری مکانیک پایه مانند اصول حرکت، چرخدندهها و اتصالات مکانیکی نیز بسیار مهم است. برای تمرین بیشتر، میتوانید از کیتهای آموزشی رباتیک استفاده کنید که شامل تمام قطعات لازم و دستورالعملهای ساخت هستند.
با تمرین مداوم و انجام پروژههای کوچک، میتوانید به مرور زمان مهارتهای خود را در رباتیک افزایش دهید و به ساخت رباتهای پیچیدهتر بپردازید. منابع یادگیری آنلاین مانند Coursera، Udemy و YouTube نیز میتوانند به شما در این مسیر کمک کنند.
دانلود دروس آموزش رباتیک
- برای مشاهده بهتر ویدیوها در موبایل، گوشی را افقی نگه دارید. اگر اروری مشاهده کردید بخاطر روشن بودن وی پی ان است. بعد از پخش هر ویدیو، علامت دانلود روی آن نمایان می شود.
- اگر روی دانلود کلیک کردید و ویدیو باز هم پخش شد، بعد از پخش ردن روی علامت سه نقطه پایینش کلیک و گزینه دانلود یا ذخیره را انتخاب کنید. از اینترنت دانلود منجر هم می توانید استفاده کنید. هر درسی مشکل داشت در نظرات اعلام کنید تا سریعا رفع شود. ضمنا هر چند وقت یک بار احتمالا دروس به روز می شوند.
- هر درسی کار نکرد حتما در بخش نظرات اعلام کنید تا مشکل سریعا رفع شود؛
- برای مشاهده بهتر ویدیوها در موبایل، گوشی را افقی نگه دارید. ضمنا لینک دانلود هر ویدیویی روی خود ویدیو قرار دارد. بهتر است وی پی ان روشن نباشد.
آموزش رباتیک برای کودکان و نوجوانان
از پیج خلاقیت:
درس 1
درس 2
درس 3
درس 4
درس 5
درس 6
حتما در کنار این مطلب دانلود نمایید: آموزش هوش مصنوعی با 15 درس رایگان +جزوه PDF
سوالات متداول
1- ورود به حوزه رباتیک چه چالش هایی به دنبال دارد؟
همانگونه که گفتیم بسیاری از کارفرمایان نسبت به این رشته و اهمیت آن اطلاعی ندارد، از این رو شروع به عنوان یک مهندس رباتیک و با درآمد بالا کار نبستا سختی است. از سوی دیگر منابع و مواد اولیه محدود در کشور و وارداتی بودن بسیاری از ربات ها از دیگر چالش های این حوزه است.
2- مهندسی رباتیک مناسب برای چه افرادی است؟
شما به عنوان یک مهندس رباتیک باید استدلال گر خوبی باشید و دقت، ارتباط موثر با دیگران، تمرکز بالا و دانش به روز داشته باشید. در واقع یک مهندس رباتیک همیشه به فهمیدن چرایی و چگونه کار کردن اشیا علاقه دارد و از تحلیلهای منطقی در کار خود استفاده میکند.
3- رشته مهندسی رباتیک در دانشگاه ها به چه صورت است؟
افرادی که به این رشته علاقه دارند باید در دبیرستان در رشتههای فنی، مهندسی تحصیل کرده باشند و در دروس ریاضی، فیزیک و هندسه پایهٔ قوی و خوبی داشته باشند، تا بتوانند با شرکت در کنکور آزمایشی رشتهی ریاضی و فیزیک، وارد این رشته در دانشگاه شوند.
برای ورود به این رشته همچنین میتوانید ابتدا در دانشگاه رشتههای الکترونیک و کامپیوتر و یا مکانیک را انتخاب کنید و در مقطع ارشد در گرایشهای رباتیک و هوش مصنوعی و یا مکاترونیک تحصیل کنید.
برای ادامهٔ تحصیل در مقاطع بالاتر شما باید در سطح کارشناسی ارشد در رشتهٔ مهندسی رباتیک یا مهندسی کامپیوتر- هوش مصنوعی گرایش رباتیک و در سطح دکتری در رشتهٔ هوش ماشین و رباتیک (از زیرمجموعههای مهندسی برق) ادامهٔ تحصیل دهید.
سلام لینک درسهای جلسه 2 قسمت دوم و جلسه 3 قسمت اول و جلسه 4 قسمت دوم و جلسه 6 قسمت اول کار نمی کند
پاسخمتشکرم بله اصلاح شد
خیلی ممنون خدا خیرتون بده.
پاسخبا عرض سلام من صمیم صمیمی هستم من ۱۵ سالمی میخام خودم را ثبت نام کنیم
پاسخسلام، میشه بفرمایید اسم پکیج رباتیکی که در این آموزش استفاده شده چی هست و از کجا میشه خریداری کرد؟
پاسخببخشید چطور پک بخریم
پاسخ