آموزش برنامه نویسی با گوشی (اپلیکیشن های لازم و روش شروع)

رتبه: 5 ار 7 رای SSSSS
برنامه نویسی در گوشی
نویسنده: تیم تولید محتوا زمان مطالعه 9 دقیقه
Banner Image

الان دیگر خیلیها برای انجام کارهای کوچکی که قبلا انجامشان فقط با کامپیوتر امکان پذیر بود از گوشیهای هوشمند استفاده می کنند. حالا خبر خوب اینجاست که شما می توانید با گوشیتان حتی برنامه نویسی هم بکنید! برای انجام این کار فقط به IDE و ویرایشگر متن مناسب نیاز دارید.

متاسفانه اطلاعات زیادی درباره آموزش برنامه نویسی با گوشی در اینترنت وجود ندارد و احتمالا جستجوهایتان شما را به صفحاتی می برد که برنامه های مربوط به کد و اشکال زدایی گوشی همراه را معرفی کرده اند؛ نه آموزش برنامه نویسی با تلفن همراه.

اما این بار جای کاملا درستی آمده اید! ما در این مطلب شما را با هر چیزی که برای برنامه نویسی با گوشی نیاز دارید آشنا می کنیم.

آموزش برنامه نویسی در گوشی یا تبلت اندرویدی

ویرایشگر کد منبع (Source code editor)

اولین چیزی که برای برنامه نویسی با گوشی یا تبلت نیاز دارید یک ویرایشگر کد منبع است. این ویرایشگر به شما امکان می دهد فایلهای متنی را به زبانهای مختلف برنامه نویسی بنویسید و ویرایش کنید. به بیان ساده تر؛ ویرایشگر کد منبع همان جاییست که شما کدهایتان را می نویسید.

کار با ویرایشگر کد منبع اندروید هم درست مثل ویرایشگر کامپیوتر هم خیلی ساده است و امکان تغییر اندازه فونت، رنگ طرح و موارد دیگر برای شما وجود دارد. علاوه بر این، از قابلیت های برش، کپی و پیست کردن هم می توانید استفاده کنید. تنها چیزی که باید یاد بگیرید نحوه مدیریت متن کدگذاری شده UTF-8 و هایلایت کردن سینتکس (syntax) است.

ویرایشگر کد منبع (Source code editor)

اگر به گوگل پلی استور سری بزنید با ویرایشگرهای متنی خیلی زیادی مواجه می شوید. برنامه ای را انتخاب کنید که هم محبوب و هم رایگان باشد. می توانید از اپلیکیشن های Vim (لینک دانلود) که تصویر آن را در بالا می بینید یا Nano (لینک دانلود) استفاده کنید که ویژگیهای بهتری دارند.

از دست ندهید: چند زبان برنامه نویسی داریم؟ چند تا باید یاد بگیریم؟

محیط توسعه یکپارچه اندروید (AIDE)

برنامه نویسها برای توسعه نرم افزارها و برنامه های مختلف از یک محیط توسعه یکپارچه یا IDE استفاده می کنند. شما هم برای برنامه نویسی در اندروید به این محیط نیاز دارید. اپلیکیشن AIDE (دانلود) نرم افزار قدرتمندیست که با استفاده از آن می توان برنامه های اندروید را مستقیما در همان دستگاه اندرویدی نوشت. اگر توسعه دهنده جاوا هستید AIDE برایتان گزینه ای بسیار عالی است، چون با استفاده از آن می توانید C و ++C را هم توسعه بدهید.

محیط توسعه یکپارچه اندروید (AIDE)

از جمله ویژگیهای AIDE می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان توسعه اندروید، جاوا و بازی
  • امکان ویرایش، کامپایل و اجرای کد فقط با یک کلیک و بدون نیاز به روت
  • کمک به اشکال زدایی برنامه های جاوا و برنامه های کنسول جاوا
  • بررسی خطای real-time و بازآفرینی کد

راهنمای کامل انتخاب زبان برنامه نویسی: کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟

Dcoder – کامپایلر کامل گوشی

Dcoder یک IDE کدنویسی تلفن همراه است که برای تقویت مهارت کدنویسی شما در موبایل طراحی شده است. حالا چرا ما آن را در لیست امروزمان آورده ایم؟ برای اینکه این کدبردار بسته کامل و جامعی برای یادگیری زبان های برنامه نویسی مختلف از C گرفته تا Ruby و سایر زبانهاست.

Dcoder (دانلود رایگان) قابلیتهای بسیار خوبی دارد و شامل یک ویرایشگر متن است که امکان برجسته سازی نحو یا همان هایلایت کردن سینتکس را هم می دهد و مثل یک کامپایلر عمل می کند. فقط یادتان باشد که برای استفاده از Dcoder باید به اینترنت متصل باشید.

Dcoder - کامپایلر کامل گوشی

با استفاده از این کدبردار می توانید کد را اشکال زدایی و خطاها و نتایج آن را در یک صفحه مشاهده کنید. این برنامه شبیه نرم افزارهای ++ Notepad یا sublime text است که قدرت کامپایل هم دارد. علاوه بر این، با استفاده از Dcoder امکان استفاده از تم های سفارشی و تغییر فونت هم برایتان وجود دارد.

نحوه یادگیری یک زبان برنامه نویسی و روش ورود به این رشته

C4droid برای برنامه های C یا ++C

C4droid (دانلود رایگان) یک کامپایلر محبوب IDE برای پلتفرم اندروید است. ویژگی خوب این کامپایلر کاربرپسند بودنش است؛ یعنی شما حتی اگر در برنامه نویسی مبتدی هم باشید موقع کار با آن مشکلی پیدا نمی کنید. با استفاده از C4droid می توانید برنامه های C یا ++C را مستقیما در دستگاه اندرویدی خودتان بنویسید و اجرا کنید. با اینکه این کامپایلر رایگان نیست ولی بهرحال برنامه بسیار خوبی به حساب می آید.

C4droid برای برنامه های C یا ++C

از جمله ویژگیهای C4droid می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نیازی به دسترسی روت ندارد.
  • رابط کاربری گرافیکی آن قابل تنظیم است.
  • می توانید برنامه هایتان را بسازید و بدون اتصال به اینترنت اجرا کنید.
  • از یکپارچه سازی Git پشتیبانی می کند.
  • از ANSI C و ISO C99 به همراه TCC (Tiny C Compiler) + uClibc پشتیبانی می کند.
  • یک ویرایشگر کد منبع با قابلیت برجسته سازی نحو، تب ها، تکمیل کد، قالب بندی کد، مرتبط سازی فایل (file association) و گزینه های undo/redo است.

حتما بخوانید: برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم؟ (9 مرحله ساده+ پاسخ به همه سوالات)

Pocket Editor- ویرایش آنی کد

این ویرایشگر محصول Our Code World است (لینک دانلود) که عنوان IDE، ویرایشگر متن و ویرایشگر کد برای اندروید به کار می رود. با استفاده از این برنامه می توانید برجسته‌سازی نحو، تکمیل کد و سایر موارد لازم را برای زبانهای زیر انجام بدهید:

  • روبی (Ruby)
  • پایتون (Python)، آر (R)، پرل (Perl) و لوآ (Lua)
  • گو (Go)، راست (Rust)، الکسیر (Elixir)، الم (Elm) و تایپ اسکریپت (TypeScript)
  • کوبول (Cobol)، فرترن (Fortran)، پاسکال (Pascal)، ایدا (Ada) و اسمبلی (Assembly)
  • یامل (YAML)، تی او ام ال (TOML) و مارک داون (Markdown)
  • جاوا اسکریپت (JavaScript)، اچ تی ام ال (HTML)، سی اس اس (CSS)، جیسون (JSON)، ایکس ام ال (XML) و اس کیو ال (SQL)
  • پی اچ پی (PHP)
  • جاوا (Java)، سی (C)، سی پلاس پلاس (++C) و سی شارپ (C#)، آبجکتیو- سی (Objective-C)، سوئیفت (Swift)، کاتلین (Kotlin)

Pocket Editor ویژگیهای خیلی زیادی دارد و با اینکه منبع بسته است؛ اما به صورت رایگان ارائه می شود و هیچ تبلیغاتی هم نشان نمی دهد و آزار دهنده نیست.

از File Manager و Source Viewer معتبر و منعطفی استفاده کنید

خوبی اندروید این است که با برنامه مدیریت فایل یا همان فایل منیجر همراه است و امکان ساخت پوشه و جابجایی آسان فایلها را به شما می دهد. برای همین خیلیها آن را به آی او اس ترجیح می دهند. با این حال وقتی حرف از برنامه نویسی می شود، فایل منیجرهای زیادی را نمی توان پیدا کرد که همه داده های تلفن همراه را به برنامه نویس نشان بدهد.

موقع نوشتن یا ساخت هر برنامه ای، به یک فایل منیجر نیاز دارید چون برنامه نوشته یا ساخته شده شما باید به عنوان یک فایل نمایش داده شود و امکان پیدا کردن و دستکاری فایلها برای شما هم وجود داشته باشد.

دانلود کنید: آموزش کامل بلاک چین فقط با 6 درس

ما ES File Manager (دانلود رایگان) را پیشنهاد می کنیم که یک فایل اکسپلورر رایگان است و با استفاده از آن می توانید فایلها را کپی و جابجا کنید، اسمشان را تغییر بدهید یا آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید.

اگر در حال توسعه برنامه مبتنی بر وب هستید باید بتوانید کد منبع برنامه یا سایت را فورا مشاهده کنید. مشاهده کد به شما امکان می دهد کد منبع را با تایپ آدرس URL در مرورگر باز کنید. برای مشاهده کد منبع می توانید از افزونه View Source Mobile در مرورگرهای مختلف مثل دلفین (Dolphin)، اپرا (Opera Mobile) و فایرفاکس (Firefox) استفاده کنید. به جای استفاده از افزونه می توانید مرورگر VT View Source را نصب کنید که از همان قابلیتهای افزونه به همراه ویژگیهای دیگر برخوردار است.

یک محیط تست بسازید

اگر توسعه دهنده سایت یا برنامه های مبتنی بر وب هستید باید سروری داشته باشید تا فایلهایی که کاربران هدفتان از طریق اینترنت به آنها دسترسی پیدا می کنند را ذخیره کنید.

هر وقت کسی در هر جای دنیا از سایت شما بازدید می کند یا از اپلیکیشن شما به صورت آنلاین استفاده می کند، مرورگر او با مرورگر وب شما ارتباط برقرار می کند و اطلاعاتی را مبادله می نماید تا مشخص کند روی صفحه نمایش بازدید کننده چه چیزی باید نشان داده شود. HostGator و Godaddy هاست های سایت رایج و محبوبی هستند که برای میزبانی برنامه های آنلاین سرورهای ارزانی ارائه می دهند.

برنامه نویسی با گوشی

XAMPP و WAMP دو برنامه بسیار خوب برای ساخت هاست مجازی در کامپیوتر هستند؛ ولی این امکان وجود دارد که شما فضای هاست شبیه سازی شده ای هم در اندروید بسازید. Palapa Web Server بهترین گزینه برای انجام این کار است که سرورهای MySQL، PHP و Lighttpd را در اختیار شما می گذارد تا لوکال هاست خودتان را ساخته و برنامه های نوشته شده تان را تست کنید.

یک قدم فراتر بروید و گوشی اندرویدیتان را روت کنید

ابزارهایی که در بالا معرفی کردیم به اندازه کافی برای برنامه نویسی در گوشی کافی هستند، اما برنامه های دیگری هم وجود دارد که می توانید از آنها استفاده بیشتری ببرید؛ مخصوصا وقتی گوشیتان روت شده باشد.

اگر قصد دارید به یک برنامه نویس موبایل فعال تبدیل شوید می توانید گوشیتان را روت کنید تا به قابلیتهای بیشتری دست پیدا کنید. بعد از این کار بهتر است از برنامه SuperSU استفاده کنید تا دیگر مجبور نباشید به صورت دستی مجوز استفاده از روت را به برنامه ها بدهید یا لغوش کنید. SuperSU خودش روی این کار نظارت می کند.

جالبه بخونید: 5 برنامه استخراج بیت کوین با گوشی اندروید

گوشی موبایل شما گوشی شما سیستمی است که خط فرمان دارد. از آنجایی که برنامه های شبیه ساز ترمینال برای اندروید ابزارهای بسیار خوبی در اختیارتان می گذارند، می توانید برنامه BusyBox Free را دانلود و نصب کنید تا به ابزارهای لینوکسی بیشتری در سیستم عامل اندروید دسترسی پیدا کنید.

آیا واقعا کدنویسی در اندروید ارزشش را دارد؟

بله البته. اگر می خواهید کدنویسی یا اجرای کد را یاد بگیرید و تمرین کنید، کدنویسی در موبایل واقعا به کارتان می آید. اما یادتان باشد کدنویسی چیزی نیست که یک شبه بشود آن را یاد گرفت و به چند ماه صبر و تلاش نیاز دارد. کاری که باید بکنید این است که آموزشهای مفید در یوتیوب و منابع دیگر را دنبال کنید یا در کلاسهای آنلاین برنامه نویسی شرکت کنید.

علاوه بر این، برای نوشتن سینتکسهای مختلف باید صفحه کلید داشته باشید و صفحه کلید معمولی موبایل به تنهایی کافی نیست.

هر زبان برنامه نویسی را از اینجا می توانید رایگان یاد بگیرید

یک نمونه (کدنویسی جاوا روی گوشی)

 

دانلود کنید: ۵ اپلیکیشن یادگیری برنامه نویسی اندروید در گوشی 

جمع بندی

گوشیهای اندرویدی در سالهای اخیر بسیار قدرتمند شده اند و قابلیت پردازش و رم آنها چیزی شبیه لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی شده است. برنامه نویسی در اندروید در صورتی امکان پذیر است که شما IDE، برنامه های مورد نیاز و دانش صحیح این کار را در اختیار داشته باشید. امیدواریم مطلب امروز ما برای شروع مسیر ویرایش و کامپایل کد در گوشیهای اندرویدی برایتان مفید بوده باشد. موفق باشید.

profile name
تیم تولید محتوا

بخندید کتاب بخونید و خوب باشید تا جامعه مون به آرامش برسه. لطفا ! هر سوالی دارید در بخش نظرات مطرح کنید. ما یا سایر هموطنان عزیز پاسخ خواهیم داد. برای کمک به سایت ما و گسترش آموزش در بین هموطنان، در سایتها، وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی لینک سایت ما را درج کنید.

مطالب پیشنهادی برای شما

محصولات مرتبط

مشاهده همه

کلاس های آنلاین مرتبط

مشاهده همه
سایر مقالات آموزشی
سایر مقالات آموزشی

مدرس : حامد رضوانی

0

*برای مشاهده قیمت کلاس روی رزرو کلاس آنلاین کلیک کنید*

رزرو کلاس آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

1 2 3 4 5

5 نظر درباره «آموزش برنامه نویسی با گوشی (اپلیکیشن های لازم و روش شروع)»

  • عرفان
    عرفان آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    سلام. مرسی از لطفتون بابت جمع آوری این مطلب آموزنده. سلامت و موفق باشید.

    پاسخ
  • آریا
    آریا آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    چقد سخته

    پاسخ
  • رومینا
    رومینا آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    همه ی این برنامه هایی که گفتین رو برای برنامه نویسی توی گوشی لازمه و باید نصب کنیم یا یکیش هم کفایت میکنه؟

    پاسخ
  • صادق
    صادق آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    خیلی عالی بود ممنونم

    پاسخ
  • ناشناس
    ناشناس آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    سلام من میخوام فلاتر کار کنم با تبلت مایکروسافت امکان پذیر است؟یا هزینه بیهوده میکنم؟

    پاسخ
مشاهده همه نظرات
سبد خرید
سبد خرید شما خالی است
× جهت نصب روی دکمه زیر در گوشی کلیک نمائید
آی او اس
سپس در مرحله بعد برروی دکمه "Add To Home Screen" کلیک نمائید