آموزش پایگاه داده از صفر تا صد با 23 درس رایگان+ جزوه PDF

رتبه: 5 ار 4 رای SSSSS
پایگاه داده
نویسنده: تیم تولید محتوا زمان مطالعه 8 دقیقه
Banner Image

پایگاه داده یا (Database) در واقع مفهومی است که به ساماندهی و نظم بخشی به داده ها اطلاق میشود. این داده ها میتواند داده های یک بانک بزرگ و یا لیستی از کالاهای یک فروشگاه باشند. این اطلاعات و داده ها معمولا در قالبی خوانا برای کامپیوترها جمع آوری میشوند و معمولا دسترسی، تحلیل و یا جستجو در داده ها را آسانتر خواهد کرد. در این مقاله به بررسی کامل دیتابیس، مفاهیم پایه ای و کاربردهای آن اشاره خواهیم کرد.

پایگاه داده یا (Database) چیست؟

پایگاه داده یا Database به مکانی برای ذخیره سازی داده های ساماندهی شده اطلاق میشود. با کمک دیتابیس می‌توانید داده‌هایتان را روی فضای الکترونیکی مانند هارد لپ‌تاپ یا روی هاست ذخیره کنید؛ بنابراین هر زمانی که نیازی به تغییر و دست‌کاری داده‌ها داشته باشید یا بخواهید داده‌هایتان را مدیریت کنید، با کمک دیتابیس به‌راحتی می‌توانید این کار را انجام دهید.

انواع پایگاه داده

بانک‌های اطلاعاتی رابطه‌ای (Relational Database) بانک داده‌های رابطه‌ای کارآمدترین روش برای دسترسی به اطلاعات ساختار یافته را فراهم می‌کند و داده ها را به صورت ستون و ردیف اعمال میکند.
پایگاه داده‌های شی‌گرا (Object-oriented Databases) اطلاعات در یک پایگاه داده شی‌گرا براساس خصوصیات و عملکرد اشیاء با آن‌ها رفتار می‌شود.
پایگاه داده‌های توزیع شده (Distributed Databases) این پایگاه داده ممکن است در چندین کامپیوتر ذخیره شوند که در همان مکان فیزیکی یا در شبکه‌های مختلف پراکنده باشد.
انبارهای داده (Data Warehouses) انبار داده های نوعی پایگاه داده محسوب می‌شود و به طور خاص برای «پرس و جو» (Query) سریع و تجزیه و تحلیل طراحی شده است.
پایگاه داده‌های NoSQL یک پایگاه داده NoSQL، یا غیر رابطه‌ای (Non-relational Databases)، اجازه می‌دهد تا داده‌های غیرساختاری و نیمه‌ساخت‌یافته ذخیره و دستکاری شوند
پایگاه داده‌های نمودار (Graph Databases) بانک اطلاعاتی گراف، داده‌ها را از نظر موجودیت‌ها (Entity) و روابط (Relation) بین موجودیت‌ها ذخیره می‌کنند.
پایگاه داده‌های OLTP بانک اطلاعاتی OLTP یک پایگاه داده سریع و تحلیلی است که برای پردازش اطلاعات تعداد زیادی از تراکنش‌های انجام شده توسط کاربران متعدد طراحی شده است.

سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS)

سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) در واقع نرم افزاری برای مدیریت پایگاه داده است. در این نرم افزار میتوان دستورالعمل هایی که از پایگاه داده دریافت میکند را به صورت دستورات تغییری ارائه دهد. این دستورات میتوانند بارگیری، بازیابی یا تغییر داده‌های موجود از سیستم باشند. سیستم مدیریت پایگاه داده به عنوان یک واسطه بین کاربران، برنامه ها و بانک اطلاعاتی عمل میکند و نظارت و کنترل پایگاه داده را آسانتر خواهد کرد.

کاربران پایگاه داده

1- مدیر پایگاه داده

مدیر پایگاه داده (DBA) وظیفه نظارت و مدیریت دو منبع دیتابیس و سیستم مدیریت پایگاه داده را دارد. در واقع ادمین دسترسی کاربران به سطوح مختلف دیتابیس، کارکرد پایگاه داده، نصب و راه اندازی سخت افزارها و نرم افزارها را کنترل میکند و وظیفه تامین امنیت سیستم را برعهده دارد.

2- طراحان پایگا‌ه داده

طراح دیتابیس (Database Designers) وظیفه‌ی طراحی دقیق بانک اطلاعاتی از جمله جداول، ایندکس‌ها، نحوه ذخیره‌سازی و نمایش داده‌ها، محدودیت‌ها، محرک‌ها و تمامی موارد مربوط به روش کار پایگاه داده که برای کار با داده‌ها (ذخیره، بازیابی و حذف) مورد نیاز است را بر عهده دارد. در واقع طراح پایگاه با نوشتن کد، طراحی و نگهداری از پایگاه داده‌ها و ایجاد فرم‌های آنلاین، داده‌ها را جمع آوری، محافظت و تجزیه و تحلیل می‌کنند.

3- کاربران نهایی

کاربران نهایی (End Users) کسانی هستند که کارهایی ثبت کوئری یا درج و به‌روزرسانی را در این سیستم بر عهده دارند، این کاربران در آخرین لایه از دیتابیس، با آن کار می‌کنند.

اجزای اصلی دیتابیس (اینفوگرافی)

اجزای اصلی دیتابیس (اینفوگرافی)

سلسله مراتب یک دیتابیس (اینفوگرافی)

سلسله مراتب یک دیتابیس (اینفوگرافی)

مفاهیم پایه ای در پایگاه داده

1- ساختار دیتابیس (Database Schema)

در واقع ساختار دیتابیس طرحواره ای است که به وسیله آن میتوان داده ها را مرتب کرد. جدول ها نمونه ای از ساختار دیتابیس است.

2- داده ها

نوع داده مشخص میکند که داده ها به چه شکلی در یک ستون ذخیره شوند. سه دسته داده زیر جزء رایج ترین نوع داده در دیتابیس هستند:

1- الفبایی – عددی (ذخیره سازی کاراکترها، شماره‌ها و کاراکترهای خاص)

2- عددی (ذخیره سازی داده‌های عددی)

3- تاریخ و زمان (ذخیره سازی داده‌های مربوط به تاریخ و زمان)

3- مستندات (Records)

رکورد در واقع محتوایی است که در پایگاه داده وارد میشود و میتواند نام، تاریخ تولد و یا حتی عکس باشد. با استفاده از query در دیتابیس می‌توانید به راحتی مستندات در یک فیلد را با دیگر رکوردها مقایسه کنید.

4- Query

Query در واقع نوع درخواست اطلاعات از دیتابیس است و از دو نوع انتخابی و عملی است. درخواست انتخابی برای کسب اطلاعات موجود انجام می‌شود، در حالی که درخواست عملی نیازمند انجام عملیات‌هایی روی داده است.

5- SQL

چرب زبان

پایگاه داده SQL Server رو قورت بده! بدون کلاس، سرعت 2 برابر، ماندگاری 3 برابر، پولسازی بلافاصله ... دانلود:

پک کامل SQL Server

پک مبانی برنامه نویسی (اختیاری)

SQL به زبان درخواست ساختارمندی گفته می‌شود که در واقع زبان کامپیوتر برای ذخیره، تغییر و استخراج داده‌های ذخیره شده در یک دیتابیس رابطه‌ای است.

6- جدول (Table)

جدول واحد عمده‌ی ذخیره‌ی فیزیکی اطلاعات در دیتابیس است. ممکن است پایگاه داده شما تشکیل شده از چندین جدول باشد و باید در هاست کامپیوتر ذخیره شوند.

انواع جدول

  • جدول داده‌ها که بیشتر داده‌های موجود در دیتابیس را در خود ذخیره می‌کند.
  • جدول اتصال که استفاده می‌شود تا یک ارتباط را بین دو جدول که با هم مرتبط نیستند ایجاد کند.
  • جدول فرعی که شامل زیرمجموعه‌ای از اطلاعات موجود در جدول داده‌ها می‌شود.
  • جدول تایید یا جدول کدها که استفاده می‌شود تا صحت اطلاعات وارد شده به دیگر جدول‌های دیتابیس تایید شود.

7- ستون‌ (Column)

ستون کوچک‌ترین ساختار منطقی فضای ذخیره‌سازی در دیتابیس است و در واقع ساختار عمودی در جدول است و شامل اطلاعات مربوط ردیف است.

8- ردیف (Row)

ردیف به مجموعه‌ای افقی از اطلاعات گفته می‌شود که هر یک به صورت جداگانه در یک جدول وارد می‌شوند.

9- داده (Data)

در دیتابیس تمامی آیتم‌ها و مواردی گفته می‌شود که چه به صورت فردی و چه به صورت یک مجموعه در دیتابیس ذخیره می‌شود. دیتا عمدتا در جدول‌های دیتابیس ذخیره می‌شود.

اگر به اطلاعات بیشتری از ویژگی های پایگاه داده نیاز دارید این مطلب مفید را نیز بخوانید

مزایا و معایب دیتابیس

مزایای دیتابیس

  1. دیتابیس‌ها هزینه‌های نگهداری اسناد و مدارک کاغذی را به‌طور کامل حذف کرده‌اند.
  2. ساختار مشخص و منظم دیتابیس ‌ها دسترسی به داده‌ها و اطلاعات را بسیار ساده کرده است.
  3. دیتابیس ‌ها امکانات مختلفی را برای اشتراک‌گذاری داده‌ها در اختیار کاربران قرار می‌دهد.
  4. در بانک‌های اطلاعاتی امکان ذخیره‌سازی یک‌پارچه‌ی کل داده‌ها به‌راحتی فراهم شده است و خیلی ساده می‌توان تمامی داده‌ها و اطلاعات مربوط به یک موجودیت (entity) را در یک ساختار مشخص ذخیره کرد.
  5. به‌دلیل یکپارچه‌ بودن داده‌ها در دیتابیس‌، پردازش اطلاعات و انجام تراکنش‌ها بسیار سریع‌تر و آسان‌تر انجام می‌شود.
  6. سازمان‌دهی اطلاعات در دیتابیس ‌ها، بازده کار را افزایش می‌دهد.
  7. یکپارچه‌سازی و ساده‌سازی داده‌ها کمک می‌کند تا کاربر با دقت بالاتر و خطای کمتری به هدف موردنظرش دست پیدا کند.

معایب دیتابیس

  1. طراحی و ساخت سیستم‌های دیتابیس، فرآیندی پیچیده، دشوار و زمان‌بر است.
  2. ایجاد دیتابیس و استفاده از آن به آموزش و تخصص احتیاج دارد.
  3. آموزش برنامه‌نویسان، طراحان و کاربران متخصص هزینه‌بر است.
  4. درصورتی‌که دیتابیس آسیب ببیند، تمام نرم‌افزارهایی که با آن در ارتباطند تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. به همین دلیل توصیه می‌شود که همیشه از داده‌ها حتماً یک پشتیبان (Backup) تهیه کنید.
  5. تبدیل سیستم قدیمی فایلی به سیستم مدرن دیتابیس هزینه‌بر است.
  6. برای استفاده از دیتابیس‌ها ممکن است به سخت‌افزارهای اضافه نیاز باشد.

آموزش همه زبانهای برنامه نویسی از صفر (کاملا رایگان)

دانلود دروس آموزش صفر تا صد دیتابیس

  • در زیر دو نوع آموزش داریم. در اموزش اول مفاهیم پایه ای پایگاه داده آموزش داده می شود و در آموزش دوم نیز به صورت پایه ای با پایگاه داده آشنا می شوید. پیشنهاد ما این است که از هر دو آموزش استفاده کنید.
  • برای دانلود دروس کافی ست دکمه Alt را نگه دارید و روی هر درس کلیک کنید. یا اینکه فقط روی آن کلیک کنید و بعد از باز شدن درس علامت سه نقطه پایین سمت راست را بزنید و گزینه Save as را انتخاب نمایید.
  • هر درسی کار نکرد حتما در بخش نظرات اعلام کنید تا مشکل سریعا رفع شود؛
  • برای مشاهده بهتر ویدیوها در موبایل، گوشی را افقی نگه دارید. ضمنا لینک دانلود هر ویدیویی روی خود ویدیو قرار دارد. بهتر است وی پی ان روشن نباشد.

آموزش اول (مفاهیم پایه ای)

برگرفته از پیج کارشناسی کامپیوتر:

درس 1

درس 2

درس 3

دنبال یادگیری حرفه ای هستید؟ یادگیری صفر تا صد فقط با دوره حرفه امکان پذیر هست. روی تصویر پک کلیک کنید:
پکیج آموزش MySQL به صورت کاملا پروژه محور

آموزش دوم (مژگان خلیلی)

برگرفته از پیج خانم مهندس مژگان خلیلی:

درس 1
درس 2
درس3
درس 4
درس5
درس 6
درس7
درس 8
درس9
درس10
درس11
درس12
درس13
درس14
درس15

دانلود جزوه pdf آموزش دیتابیس

pdf برای دانلود جزوه پی دی اف دیتابیس کلیک کنید

حتما دانلود کنید در کنار این مطلب: آموزش صفر تا صد طراحی سایت در وردپرس

سوالات متدوال

1- بهترین راه شروع یادگیری دیتابیس چیست؟

بهترین راه برای یادگیری هر موضوعی در برنامه نویسی‌، انجام دادن پروژه‌های عملی و کاربردی هست. یک پروژه عملی برای خودتعریف کنید و گام به گام پیش روید.

2- دیتابیس وردپرس چیست؟

دیتابیس را می‌توان ستون فقرات وردپرس دانست، که وظیفه دارد اطلاعات را در خود ذخیره می‌کند. دیتابیس به شما این تضمین را می‌دهد که بهینه‌سازی صفحات شمارا بدون نقص انجام دهد.

profile name
تیم تولید محتوا

بخندید کتاب بخونید و خوب باشید تا جامعه مون به آرامش برسه. لطفا ! هر سوالی دارید در بخش نظرات مطرح کنید. ما یا سایر هموطنان عزیز پاسخ خواهیم داد. برای کمک به سایت ما و گسترش آموزش در بین هموطنان، در سایتها، وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی لینک سایت ما را درج کنید.

مطالب پیشنهادی برای شما

محصولات مرتبط

مشاهده همه

کلاس های آنلاین مرتبط

مشاهده همه
سایر مقالات آموزشی
سایر مقالات آموزشی

مدرس :

0

*برای مشاهده قیمت کلاس روی رزرو کلاس آنلاین کلیک کنید*

رزرو کلاس آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

1 2 3 4 5

4 نظر درباره «آموزش پایگاه داده از صفر تا صد با 23 درس رایگان+ جزوه PDF»

  • رهام
    رهام آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    برای ادامه تحصیل امریکا اومدم هوستون. اینجا اگه تو مستر دیتابیس و mysql فول نباشی ینی یه نوب به تمام معنایی و شدیدا تاکید دارن کلا اینور اب روی بلد بودنش. کلی دوره و پک خریداری کردم با کلی هزینه، همه شون در حد همین درس های رایگانتون بود... پک حرفه ای تون از فروشگاه تون خرید زدم بعد از یک ماه زیر و روی mysql رو فول شدم که اصلا فکر نمیکردم با این قیمت این کیفیت اموزش. چندتا تریک خفن که ازش یادگرفتم زدم اینجا، پرافم مدام میپرسه دوره ای چیزی رفتی خخخخ بینهایت سپاسگزارم ازتون.موید باشید...

    پاسخ
    • میلاد حیدری

      بله خوشحالم که مفید بوده. دوره های اموزشی مون رو از بین ده ها دوره مشابه گلچین کردیم و توی بازار بهترینن. درس های رایگان هم برای خیلی هموطنان که توان خرید همین پک های با قیمت پایین رو هم ندارن دستورات کاربردی داره و میتونه مفید باشه

  • محسن
    محسن آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    سلام فایل های apt چطوری روی سیستم اجرا می شوند؟

    پاسخ
  • Rommal Kohestani
    Rommal Kohestani آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    سلام،
    آیا جلسات (Database Implementation)رادارید؟

    پاسخ
مشاهده همه نظرات
سبد خرید
سبد خرید شما خالی است
× جهت نصب روی دکمه زیر در گوشی کلیک نمائید
آی او اس
سپس در مرحله بعد برروی دکمه "Add To Home Screen" کلیک نمائید