فلاتر چیست؟ (معایب و مزایا به زبان ساده)

رتبه: 5 ار 1 رای SSSSS
فلاتر
نویسنده: تیم تولید محتوا زمان مطالعه 9 دقیقه
Banner Image

فلاتر یا Flutter یک پلتفرم توسعه اپلیکیشن موبایل است که توسط گوگل ایجاد شده است. فلاتر به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا برنامه هایی بسازند که بر روی وب، دسکتاپ و هر سیستم عاملی (اندروید یا iOS) اجرا می شوند. فلاتر از یک زبان برنامه نویسی واکنش گرا به نام Dart استفاده می کند که توسعه را سریع تر و آسان تر از روش های سنتی می کند.

اگر علاقه مند هستید تا بیشتر در مورد فلاتر بدانید یا در فکر استفاده از آن برای توسعه برنامه های تان هستید، با ادامه مطلب همراه ما باشید.

معرفی فلاتر

فلاتر یک SDK (کیت توسعه نرم افزار) برنامه تلفن همراه است که برای ساخت برنامه های اندرویدی و iOS با کارایی و کیفیت بالا کاربرد دارد.

فریم ورک فلاتر با کتابخانه ‌های گرافیکی و انیمیشن ‌های قدرتمندی که دارد، ساختن رابط‌ های کاربری که در پاسخ به لمس کردن خیلی راحت واکنش نشان می دهند را آسان می کند.

دانلود کنید: آموزش فلاتر از صفر تا صد با 14 درس رایگان

فلاتر بر اساس زبان برنامه نویسی دارت ساخته شده است و با بارگذاری مجدد داغ (Hot reloading) یک روند کاری سریع را در اختیارتان قرار می دهد، بنابراین می توانید به سرعت کدتان را تکرار کنید.

برخی از ویژگی های اصلی فلاتر عبارتند از:

  • زبان برنامه نویسی دارت: فلاتر از زبان برنامه نویسی دارت استفاده می کند که یادگیری آن آسان است و به شما امکان می دهد تا برنامه های با کیفیت تولید کنید.
  • بارگذاری مجدد داغ: قابلیت “بارگذاری مجدد داغ ” فلاتر شما امکان می دهد تا به سرعت و به راحتی تغییراتی را بدون راه اندازی مجدد در برنامه تان به وجود بیاورید.
  • رابط کاربری گویا و انعطاف پذیر: عناصر رابط کاربری فلاتر با استفاده از اصولی مشابه دستورالعمل‌ های طراحی متریال گوگل ساخته شده ‌اند و روشی گویا و انعطاف ‌پذیر برای ایجاد برنامه ‌هایی شکیل و عالی را در اختیارتان قرار می ‌دهند.
  • عملکرد بومی: برنامه های فلاتر بر روی کد اصلی کامپایل شده اند و بهترین عملکرد ممکن را در سیستم های iOSو اندروید دارند.
  • منبع باز بودن: فلاتر یک پروژه منبع باز است، به این معنا که شما می توانید به صورت رایگان از آن استفاده کنید و در توسعه پلتفرم کمک بگیرید.

فلاتر چطور کار می کند؟

فلاتر یک SDK برنامه تلفن همراه است که به شما امکان می دهد تا برنامه های بومی با کیفیتی را در iOS و اندروید ایجاد کنید. همچنین این فریم ورک راهکار اصلی برای توسعه برنامه های چند پلتفرمی به وسیله سیستم عامل جدید فوشیای گوگل است.

چارچوب فلاتر ساختن رابط های کاربری زیبا، سریع و پاسخگو را برای شما آسان می کند . این چارچوب قابل توسعه هم هست، بنابراین می توانید به راحتی ویژگی ها و عملکرد های جدیدی را به آن اضافه کنید.

فلاتر

هنگام ایجاد یک برنامه فلاتر، با “ویجت” کار خواهید کرد. ویجت ‌ها بلوک ‌های اصلی یک برنامه فلاتر هستند و از آن ها برای ایجاد اجزای بصری یک برنامه (مثل دکمه‌ها و متن) و عناصر کاربردی (مثل ویجت‌های بدون حالت) استفاده می ‌شود.

چرب زبان

برنامه نویسی اندروید رو قورت بده! بدون کلاس، سرعت 2 برابر، ماندگاری 3 برابر، پولسازی با ساخت اپلیکیشن و بازی،  سه پک زیر جوابت هست:

پک کامل طراحی رابط کاربری

پک 1 اندروید استودیو (مبتدی تا متوسط)

پک 2 اندروید استودیو (پیشرفته)

دو نوع ویجت وجود دارد: ویجت بدون حالت (Stateless) و ویجت حالت دار (Stateful). ویجت‌ های بدون حالت همان طور که از نام شان هم پیدا است، ابزارک ‌هایی هستند که هیچ حالت داخلی (یا به اختصار حالتی) ندارند. این ها ساده ترین ویجت ها هستند و اغلب برای دکمه یا متن استفاده می شوند.

دانلود کنید: ۵ اپلیکیشن یادگیری برنامه نویسی اندروید در گوشی

از طرف دیگر، ویجت های Stateful یک حالت داخلی دارند و این حالت در طول زمان قابل تغییر است و در ظاهر و رفتار ویجت خودش را نشان می دهد. ویجت ‌های حالت دار اغلب برای فیلد های ورودی کاربر یا کنترل ‌کننده‌ های انیمیشن استفاده می ‌شوند.

با استفاده از زبان برنامه نویسی دارت به راحتی می توانید ویجت های حالت دار یا بدون حالت را به وجود بیاورید. همچنین می ‌توانید از سایر ابزار های توسعه مثل Dart Analyzer و فلاتر Inspector برای کمک به فرآیند توسعه استفاده کنید.

فلاتر Inspector

مزایای فلاتر

استفاده از فلاتر در توسعه اپلیکیشن های موبایل چند مزیت دارد:

  • سرعت: فلاتر از زبان برنامه نویسی دارت استفاده می کند که در کد بومی کامپایل شده است، به این معنا که نیازی به پل جاوا اسکریپت نیست. این ویژگی منجر به ایجاد برنامه هایی می شود که سریع و واکنش گرا هستند.
  • قابلیت تولید برنامه ‌های چند پلتفرمی: در فلاتر از یک کد می‌توان برای ساخت برنامه‌ هایی برای دستگاه‌ های iOS و اندروید استفاده کرد و نیازی به سوئیچ کردن بین پلتفرم ‌های مختلف نیست. این ویژگی باعث می شود تا در زمان و انرژی تان هنگام توسعه برنامه های تلفن همراه صرفه جویی شود. علاوه بر این می توان از فلاتر برای توسعه وب به منظور ایجاد برنامه های کاربردی تحت وب استفاده کرد.
  • دارای مجموعه ای غنی از ویجت ها : ویجت ها بلوک های سازنده برنامه های فلاتر هستند و طیف گسترده ای از آنها در دسترس اند. وجود چنین امکانی باعث می شود که ایجاد رابط های کاربری زیبا و سفارشی آسان شود.
  • منبع باز بودن: هر کسی می تواند در توسعه فلاتر مشارکت داشته باشد. به علاوه اجتماع بزرگی از توسعه دهندگان از آن استفاده می کنند. در فلاتر اسناد یا آموزش های مفید زیادی به صورت آنلاین در دسترس هستند که توسط انجمن فلاتر در سایت هایی مثل Github ایجاد شده اند.
  • رایگان بودن : هیچ هزینه ای بابت مجوز یا توسعه برنامه فلاتر گرفته نخواهد شد. همین ویژگی فلاتر را به گزینه ای جذاب برای استارت آپ ها و توسعه دهندگانی که می خواهند بدون صرف هزینه زیاد برنامه های با کیفیت تولید کنند، تبدیل می کند.
  • حمایت گوگل از فلاتر : فلاتر به عنوان یکی از محصولات گوگل، پشتیبانی قابل توجهی از این غول فناوری دریافت می کند و دائما برای بهبود آن تلاش می شود. این بدان معناست که توسعه دهندگان می توانند مطمئن باشند که فلاتر به توسعه و پشتیبانی اش ادامه خواهد داد.
  • الهام گرفتن از برنامه های موفق بزرگ ساخته شده با فلاتر : برخی از نمونه برنامه های معروف نوشته شده با فلاتر عبارتند از Google Ads،Reflectly ، Xianyu by Alibaba وPostmuse . بررسی این برنامه ها برای توسع ه‌دهندگانی مفید است که می‌ خواهند قبل از استفاده از فلاتر برای پروژه‌های شان، ببینند که با فلاتر چه کار هایی می توانند انجام دهند.
  • اشکال زدایی آسان: زبان برنامه نویسی دارت ابزار های عالی مثل Dart Analyzer و DevTools که پیدا کردن و رفع باگ ها در برنامه های فلاتر را آسان می کند.
  • تست خودکار: زبان برنامه نویسی دارت از تست خودکار پشتیبانی می کند و فریم ورک فلاتر هم مجموعه ابزار های مخصوص به خودش را برای تست دارد. این امر ایجاد ویجت و تست های یکپارچه سازی برای برنامه های فلاتر را آسان می کند تا توسعه دهندگان بتوانند دائما کیفیت برنامه های شان را بهینه و بهتر کنند.
  • استفاده از سخت افزار و نرم افزار : اپلیکیشن های فلاتر می توانند به طیف کاملی از قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری دسترسی داشته باشند. این بدان معناست که آن ها می توانند از ویژگی هایی مثل دوربین، GPS و اسکنر اثر انگشت بهره مند شوند. آن ها همچنین می ‌توانند از ویژگی ‌های خاص پلتفرم هایی مثل  Push notificationsدر برنامه‌ های اندروید یا Face ID در Apple iOS استفاده کنند.
  • سازگاری متفاوت صفحه نمایش: برنامه های فلاتر را می توان برای کار بر روی صفحه نمایش هایی با اندازه های مختلف و به نسبت ابعاد طراحی کرد. این قابلیت کمک می کند تا بتوانید برنامه ‌هایی تولید کنید که هم در گوشی ‌ها و هم در تبلت ‌ها قابل استفاده باشند.

آموزش صفر تا صد همه زبانهای برنامه نویسی در اینجا

معایب فلاتر

فلاتر علیرغم مزایای فراوان، معایبی هم دارد که باید قبل از استفاده از آن برای توسعه برنامه های تلفن همراه در نظر گرفته شود.

  • کمبود کتابخانه های شخص ثالث: با این که فلاتر دارای مجموعه ای غنی از ویجت ها است، اما باز هم کمبود کتابخانه های شخص ثالث وجود دارد. کتابخانه ‌ها برای افزودن ویژگی ‌ها و قابلیت ‌های برنامه ضروری هستند، بنابراین هنگام استفاده از فلاتر باید این مورد در نظر گرفته شود.
  • ابزار پردازی در فلاتر هنوز به خوبی پلتفرم‌های دیگر نیست: ابزار هایی که توسعه‌ دهندگان برای ایجاد برنامه ‌های فلاتر استفاده می‌ کنند؛ هنوز به اندازه پلتفرم ‌های دیگری مثل Swift در Xcode، کامل و قوی نیستند.
  • دارت زبان برنامه نویسی پرکاربردی نیست: دارت در مقایسه با زبان های کاملی مثل جاوا نسبتا جدید است. این بدان معناست که ممکن است تعداد محدودی از توسعه دهندگان با آن آشنا باشند و بتوانند با آن کار کنند.
  • بزرگتر بودن اندازه برنامه: برنامه های فلاتر همراه با ویجت های داخل شان، نسبت به سایر فریم ورک ها بزرگ تر هستند. اگر در حال توسعه برنامه ای برای پلتفرمی با فضای ذخیره سازی محدود هستید، این ویژگی می تواند برای تان مشکل ساز شود.

مشاغلی که باید از فلاتر استفاده کنند

با این که فلاتر مزایای زیادی دارد، اما شاید بهترین گزینه برای هر پروژه ای نباشد. چند نمونه از مشاغلی که می توانند از فلاتر استفاده کنند ، عبارتند از:

  • استارت آپ ها: فلاتر انتخاب خوبی برای استارت آپ ها است؛ زیرا رایگان و استفاده از آن آسان است. ابزار و کتابخانه های خوبی هم دارد، بنابراین می توانید یک برنامه با کیفیت را بدون صرف هزینه زیاد بسازید.
  • مشاغل با منابع محدود: اگر زمان یا بودجه محدودی دارید، فلاتر گزینه خوبی است. علت هم این است که توسعه یک برنامه به زمان یا هزینه زیادی نیاز ندارد.
  • مشاغلی که نیاز به ایجاد MVP دارند: MVP ( کمینه محصول قابل ارائه ) محصولی است که بتوان با حداقل تعداد ویژگی های مورد نیاز آن را عرضه کرد. فلاتر انتخاب خوبی برای ایجاد MVP است؛ زیرا استفاده از آن سریع و آسان می باشد .

البته در مقابل، چند کسب و کار هم هست که ممکن است فلاتر مناسب شان نباشد:

  • کسب‌ و کار هایی که تیم‌ های بزرگی دارند: اگر تیم بزرگی دارید، فلاتر ممکن است گزینه خوبی نباشد. علتش هم این است که یافتن توسعه دهندگان زبان دارت چالش برانگیز است و ابزار های در دسترس هنوز به اندازه سایر پلتفرم ها قوی نیست.
  • کسب ‌و کار هایی که به برنامه‌ های کاملا سفارشی ‌شده نیاز دارند: اگر به برنامه‌ ای نیاز دارید که کاملا سفارشی است یا به ویژگی ‌های زیادی نیاز دارد، فلاتر ممکن است بهترین گزینه نباشد. علتش هم کمبود کتابخانه های شخص ثالث است.

 

حتما دانلود کنید: آموزش زبان دارت از صفر تا صد با 14 درس

کلام آخر

اگر در زمینه توسعه وب، دسکتاپ یا موبایل نیاز به کمک دارید، شاید بد نباشد که یک توسعه دهنده فلاتر استخدام کنید. البته این کار ممکن است آسان نباشد، زیرا تعداد توسعه دهندگانی که تجربه ساخت اپلیکیشن در این فریم ورک را دارند ؛ هنوز کم است.

profile name
تیم تولید محتوا

بخندید کتاب بخونید و خوب باشید تا جامعه مون به آرامش برسه. لطفا ! هر سوالی دارید در بخش نظرات مطرح کنید. ما یا سایر هموطنان عزیز پاسخ خواهیم داد. برای کمک به سایت ما و گسترش آموزش در بین هموطنان، در سایتها، وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی لینک سایت ما را درج کنید.

مطالب پیشنهادی برای شما

محصولات مرتبط

مشاهده همه
آموزش برنامه نویسی سی پلاس پلاس
آموزش برنامه نویسی سی پلاس پلاس
قیمت محصول 80٪ 70,000 تومان 350,000
ادامه مطلب
آموزش گیت و گیت هاب از صفر تا صد
آموزش گیت و گیت هاب از صفر تا صد
قیمت محصول 10٪ 440,000 تومان 490,000
ادامه مطلب
صفر تا صد آموزش HTML & CSS به زبان ساده
صفر تا صد آموزش HTML & CSS به زبان ساده
قیمت محصول 45٪ 149,000 تومان 269,000
ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

1 2 3 4 5

1 نظر درباره «فلاتر چیست؟ (معایب و مزایا به زبان ساده)»

  • محمد
    محمد آیا این دیدگاه مفید بود ؟

    سلام و عرض ادب
    علاقه دارم توی حوضه فرانت کارکنم و تا الان Html و css رو یادگرفتم اما کلی سوال توی ذهنمه که هیچ جا جواب نگرفتم و ازینجا به بعد نمیدونم چیکارکنم و چه چیزی برای یادگیری بهتره...
    میشه راهنمایی کنید که جاوا اسکریپت رو یادبگیرم یا دارت و فلاتر رو؟؟؟
    اصلا کدوما بیشتر بدرد میخوره؟
    فلاتر برای فرانته یا بک اند؟؟
    ممنون میشم اگه جواب بدید

    پاسخ
مشاهده همه نظرات
سبد خرید
سبد خرید شما خالی است
× جهت نصب روی دکمه زیر در گوشی کلیک نمائید
آی او اس
سپس در مرحله بعد برروی دکمه "Add To Home Screen" کلیک نمائید