چند زبان در دنیا وجود دارد؟ (و رایج ترین و کمیاب ترینها)
طبق اعلام دانشنامه معتبر اتنولوگ (Ethnologue) که منبع اصلی داده های آماری درباره زبانهای مختلف است، در حال حاضر ۷۱۳۹ زبان گفتاری وجود دارد که 1514 از آنها کمتر از 1000 نفر گوینده زنده دارند. برآوردها نشان می دهند کمی بیشتر از نصف زبانهای موجود در دنیا سیستم نوشتاری هم دارند. به نقل از مطلب بیو انگلیسی زبان های مورد بررسی دانشنامه اتنولوگ شامل زبان های فراساخته مثل زبان اسپرانتو (Esperanto) نیز می شود.
رایج ترین زبانها کدامند؟
جنبه ها و روشهای مختلفی برای تعریف یک زبان به عنوان زبان رایج وجود دارد. از لحاظ تعداد گویشوران اصلی، زبان چینی ماندارین (Mandarin Chinese) رایج ترین زبان دنیاست؛ یعنی تعداد افرادی که در دنیا به این زبان صحبت می کنند نسبت به سایر زبانها بیشتر است. این مورد شامل حال سایر زبانهای چینی مثل زبان کانتونی (Cantonese) نمی شود و فقط مختص زبان چینی ماندارین است.
اگر بخواهیم رایج ترین زبان را از لحاظ تعداد کسانی که آن زبان را به عنوان زبان دومشان صحبت می کنند بررسی کنیم، انگلیسی رایج ترین زبان دنیا محسوب می شود. زبان انگلیسی در اکثر کشورهای دنیا زبان رسمی است و 67 کشور انگلیسی را زبان رسمی خود می دانند. این زبان در بسیاری از نقاط جهان استفاده می شود و رایج ترین زبان واحد و مشخص برای کسب و کار و تعاملات تجاری است.
با اینکه زبان های عربی، اسپانیایی، فرانسوی و روسی از نظر تعداد گوینده ها رتبه بالایی ندارند، اما همه آنها به عنوان زبانهای بین المللی شناخته می شوند. به طور کلی زبانهای اروپایی به خاطر ظهور امپریالیسم اروپایی بیشتر از بقیه زبانها در دنیا صحبت می شوند. زبانهای انگلیسی، اسپانیایی و فرانسوی در بخش هایی از آفریقا، آسیا، اروپا و آمریکا رسمیت دارند.
زبان هندی سومین زبان مادری است که بیشترین تعداد سخنگویان را دارد؛ اما تمرکز آن در خود کشور هند بالا است.
کمیاب ترین زبانها کدامند؟
همانطور که گفتیم، 1514 زبان مختلف در دنیا وجود دارد که تعداد گویش وران آنها سه رقمی است. خیلی از این زبانها، زبانهای بومی هستند که به تدریج از بین رفته اند چون هر چه زمان می گذرد زبانهای انگلیسی و رومی جایگزین زبانهای محلی و بومی دیگر می شوند.
گفتن اینکه کدام زبان از همه کمیاب تر است و کمترین تعداد گویش وران در جهان را دارد کار سختی است. به راحتی نمی توان آمار دقیق زبانهای موجود در بعضی از جوامع دورافتاده که تنوع زبانی غنی و گسترده ای دارند را بدست آورد، به عنوان مثال، پاپوآ (Papua) در کشور گینه نو (New Guinea) خودش به تنهایی صدها زبان دارد.
با اینحال زبانهای شناخته شده ای وجود دارد که تعداد گویشوران اصلی آنها دو رقمی است. به استثنای زبان های منقرض شده یا خفته، می توان گفت نادرترین زبان جهان زبان تسوتچینا (Tsuutʼina) که در حال حاضر کمتر از 100 نفر در دنیا به آن صحبت می کنند.
از لحاظ فنی، زبان نادر با زبان در معرض انقراض (زبانی که فرزندان افرادی که به آن زبان صحبت می کنند آن را یاد نمی گیرند) متفاوت است. زبانی که در معرض خطر انقراض است از لحاظ تئوری و نظری الزامات عددی دقیقی ندارد.
کاملا رایگان: هر زبان خارجی رو از اینجا رایگان یاد بگیر!
علاوه بر این، در دنیا زبانهای خفته ای هم وجود دارد که گویشوران اصلی ندارد، اما با گروهی از افراد زنده که به آن زبان صحبت می کنند شناخته می شوند؛ به عنوان مثال زبان چامیکورو (Chamicuro) یک زبان آراواکانی (Arawakan) در کشور پرو (Peru) است که حدود 20 گویشور دارد.